Cłka
Jasiek : Jak by to ruszyć ?
Całka ∫∫(x+y)dxdy gdzie D= {(x,y) : x2 + y2 ≤4, y≥0}
umiem policzyć takie całki ale mam problem z wyznaczeniem ograniczenia obszaru D.
trzeba tu wprowadzać współrzędne biegunowe ?
Proszę o jakieś wskazówki do zadania, z góry dziękuje.
24 cze 20:22
Krzysiek: tak, przejdź na współrzędne biegunowe i wyznacz zakresy całkowania
24 cze 20:38
Trivial:
| | ⎧ | x = rcosφ | |
| Φ: | ⎨ | | JacΦ = r.
|
| | ⎩ | y = rsinφ | |
Z równania obszaru odczytujemy: 0 < r < 2 oraz 0 < φ < π.
24 cze 20:45
Jasiek : dzieki

a ten y≥0 o czym nam mówi ?
24 cze 21:22
Trivial: o tym, że 0 < φ < π, a nie 0 < φ < 2π.
24 cze 21:23
Jasiek : czyli rozumiem że to jest połowa okręgu? dzięki jeszcze raz
24 cze 21:26
Trivial: tak.
24 cze 21:28
Jasiek : Sory żę Cie tak męcze ale czy przypadkiem nie powinno być 0≤r≤2 i 0≤φ≤π ?
24 cze 22:03
Artur z miasta Neptuna:
Mniejsze rowne powino byc oczywiscie.
25 cze 00:40
Trivial: To jakaś różnica? Całka po (a,b) = całka po [a,b].
25 cze 00:41