| 2n+7 | ||
lim( | )4n−1 obliczyć granice bede bardzo wdzieczna za pokazanie mi rozwiązania | |
| 2n+3 |
| 2n+7 | 4 | 4 | ||||
lim ( | )4n−1 = lim (1 + | )4n−1 = lim (1 + | )a gdzie | |||
| 2n+3 | 2n+3 | 2n+3 |
| 2n+3 | 4 | 2n+3 | 16m − 4 | |||||
a = 4n−1 = | * | * (4n−1) = | * | |||||
| 4 | 2n+3 | 4 | 2n+3 |
| 4 | ||
lim (1 + | )2n+34 * 16m − 42n+3 = e8 | |
| 2n+3 |
| 4 | ||
((1+ | )2n+3)lim n→∞(4n−3)/(2n+3)→(e4)2 | |
| 2n+3 |
| a | ||
Bo (1+ | )coś=ea | |
| coś |
| 4n−3 | ||
a limn→∞ | =2 | |
| 2n+3 |