funkcje -maturalne
kamil: dla jakich wartosci parametru m, rownanie Ix−1I=m2−2m+1 ma dwa pierwiastki dodatnie?
30 kwi 12:27
Bogdan:

Wykres y = |x − 1| (niebieska linia) jest przecinany przez prostą y = a (zielona linia) w dwóch
punktach wtedy, gdy a > 0
Dla a < 0 nie ma punktów wspólnych, dla a = 0 jest 1 punkt wspólny.
W podanym zadaniu a = m
2 − 2m +1.
Założenie: m
2 − 2m +1 ≥ 0 ⇒ (m − 1)
2 ≥ 0 ⇒ m ∊ℛ (m jest w założeniu dowolną liczbą).
Równanie ma dwa rozwiązania dodatnie (czerwone kropki) wtedy, gdy 0 < a < 1,
czyli 0 < m
2 − 2m +1 < 0.
Wystarczy rozwiązać tę podwójną nierówność.
30 kwi 13:20
kamil: no tak! przy twoim rozwiazaniu zadanie wydaje sie byc proste i oczywiste!
dzieki wielkie Bogdanie
30 kwi 14:19