Calki
calki: Jak policzyc taka calke
∫√x6−1dx
24 cze 18:03
24 cze 21:34
Patryk: jak się pozbyć dx przez to podstawienie?
24 cze 21:35
Kamil: no ale tam zostal dx
24 cze 21:36
Al Ganonim: a, racja zapomniałem, sorki powinno być ∫√t2−1dt
24 cze 21:38
Patryk: ale jak ?
24 cze 21:39
24 cze 21:39
Kamil: nie ma show steps nie wiem co wolfram zrobil
24 cze 21:44
Krzysiek: to nie jest całka elementarna, więc nawet nie ma co liczyć...
24 cze 21:45
Basia:
to
nie jest całka elementarna
przy podstawieniu t = x
3 nie dostajesz ∫
√t2−1dt
jeżeli
| | dt | | dt | |
t = x3 ⇒ dt = 3x2 dx ⇒ dx = |
| = |
| |
| | 3x2 | | 3t2/3 | |
i dostajesz
| | √t2−1 | |
∫√x6−1dx = ∫ |
| dt |
| | 3t2/3 | |
jakoś nie bardzo mi się to podoba
25 cze 00:39