logarytm
Maćko: Liczba x= 4+ log o podstawie 3 z liczby 2 . Wtedy
x=log o podstawie 3 z liczby 243
x=log o podstawie 3 z liczby 162
x=log o podstawie3 z liczby 128
x=log o podstawie3 z liczby 6
24 cze 17:45
pigor: ... otóż, np. tak
x=4+log32= 4log
33+log
32=log
33
4+log
32=log
381*2=
log3162 − odp.
B .
24 cze 18:04
Ola: prosze o dokładne wyjaśnienie tego przykładu. Siedze nad tym godzinę i nie wiem skąd wzięło się
to rozbicie logarytmu na sumę
6 cze 16:46
Grzesiek: Zajrzyj do właściwości logarytmów: logaa=1 zatem:
4*log33=4*1=4 − dlaczego log33? Bo masz w zadaniu log32 − musi być taka sama podstawa.
6 cze 19:59
Grzesiek: Potem masz drugą właściwość logarytmów: logab+logac=logabc
6 cze 20:04
ania: log((2x)+(4x))−log8=log((2x−1)−(0,25))
6 sty 13:17