krótkie z prawdopodobienstwa
michał: W tabeli przedstawioon liczbe poszczegolnych ocen na połrocze z matamatyki w pewnej klasie.
Ocena 6 − Liczba ocen 1
5 − 4
4 − 7
3 − 12
2 − 5
1 − 1
Oblicz prawdopodobienstwo ze wybrany uczen bedzie miał:
a)ocena wyzsza od dobrej [ co tu bedzie omegą ]
B)ocene nizsza od sredniej w klasie
30 kwi 12:25
Tomek: Omega to zawsze zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych ( czyli wszystkich możliwych wyników )
| | | | 30! | |
Ω = C130 = | = |
| = 30
|
| | | (29)!*1! | |
a) A = czyli uczniowie z ocenami 5 i 6
| | | | 5! | |
A = C15 = | = |
| = 5
|
| | | (4)!*1! | |
P(A) =
530 =
16
b) obliczmy średnią :
| | 6*1 + 5*4 + 4*7 + 3*12 + 2*5 + 1*1 | | 101 | |
x = |
| = |
| = 3,3666666667
|
| | 30 | | 30 | |
B = czyli uczniowie z ocenami 3 , 2 i 1
| | | | 18! | |
B = C118 = | = |
| = 18
|
| | | (17)!*1! | |
P(B) =
1830 =
35
30 kwi 13:48