Wyznacz równanie prostej prostopadłej
Simon24121: Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej y=4x+1 i przechodzącej przez punt M=(−3,−4)
24 cze 16:03
Mila: proste rownoległe mają jednakowe współczynniki kierunkowe.
czyli będzie to prosta:
y=4x+b
aby wyznaczyć b wstawiamy współrzędne punktu M do tego równania.
−4=4*(−3)+b
b=−4+12=8
y=4x+8
24 cze 16:07
Ajtek:
Witaj
Mila 
.
Prosta ma być prostopadła

.
24 cze 16:10
Simon24121: Dzięki za odpowiedź ale właśnie potrzebne mi jest obliczenie prostej prostopadłej
24 cze 16:14
Ajtek:
Z warunku prostopadłości:
a
1*a
2=−1
| | 1 | |
Zatem ⊥ y=− |
| x+c, podstawiamy współrzędne punktu do tego równania, obliczymy c.
|
| | 4 | |
| | 1 | | 3 | |
czyli prosta ma równanie: y=− |
| x−4 |
| |
| | 4 | | 4 | |
24 cze 16:15
Mila: Witam Cię ciepło
Ajtek, coś kiepsko czytam. Dziękuję Ci.
Prosta
prostopadła do prostej y=4x+1 i przechodząca przez punt M=(−3,−4).
a
1=4
| | 1 | |
a2=− |
| z warunku prostopadłości prostych: a1*a2=−1 |
| | 4 | |
| | 1 | |
y=− |
| x+b aby wyznaczyć b wstawiamy współrzędne punktu M do tego równania. |
| | 4 | |
24 cze 16:25