Zadanie
Trivial
<script type="text/javascript" src="https://c328740.ssl.cf1.rackcdn.com/mathjax/latest/MathJax.js?config=TeX-AMS-MML_HTMLorMML"></script>
<script type="text/x-mathjax-config">
MathJax.Hub.Config({
tex2jax: {
inlineMath: [['#(', ');']],
displayMath: [['$(', ');']]
}
});
</script>
Test: $(\pi);
24 cze 15:54
Trivial: ooo nie działa.
24 cze 15:55
Trivial
<script></script>
24 cze 15:56
ICSP: Trivial znów coś kombinujesz ?
24 cze 15:57
Trivial: tak.
24 cze 15:57
Trivial: zrobiłem sobie przerwę w nauce do sesji.
24 cze 15:57
ICSP: omg... Pochwal się jakimś programem w javie

Co napisałeś interesującego
24 cze 15:58
Trivial:
<script></script>
24 cze 15:58
Trivial:
24 cze 15:59
Trivial: Za chwilkę ICSP.
24 cze 16:01
24 cze 16:05
ICSP: yyy co to jest panie Trivial ?
24 cze 16:08
Trivial: Gra.
24 cze 16:09
ICSP: a powiesz mi jak ją uruchomić?
24 cze 16:11
Trivial:
Wypakować, dwukrotnie kliknąć .jar albo w konsoli:
java −jar Battleship.jar
w odpowiednim katalogu.
24 cze 16:14
Trivial: i jak?
24 cze 16:19
ICSP: chyba czegoś brak mojemu komputerowi

Java jdk wystarczy aby to uruchomić ?
24 cze 16:25
Trivial: ICSP... Żyjesz tam jeszcze?
24 cze 16:25
Trivial: Tak.
24 cze 16:25
Trivial:
Wypakowujesz plik .7z, a potem po prostu otwierasz. Widzisz dwa pliki?
24 cze 16:26
ICSP: Na początku mam dwa pilki. Wypakowuje ten który mogę wypakować a ten z rozszerzeniem(dll)
zostawiam. Tworzy mi się nowy katalog z 5 folderami wewnątrz. Co teraz
24 cze 16:29
Trivial: Wypakowujesz tylko plik .7z Dostajesz dwa pliki. Wchodzisz do konsoli, przechodzisz do folderu,
w którym masz te pliki i wpisujesz:
java −jar Battleship.jar
24 cze 16:30
Trivial: Udało się?
24 cze 16:36
ICSP: jeszcze nie

Teraz wyświetla mi : error Unable to acces jarfile Battleship.jar
24 cze 16:39
Trivial: Pewnie jesteś w niewłaściwym katalogu.
24 cze 16:41
Trivial: Oj ICSP, ICSP... wiesz jak się zmienia katalogi w konsoli? Bo jeśli tego nie wiesz, to dalej
nie pójdziesz. polecenie:
cd nazwaKatalogu
24 cze 16:46
Trivial: i tak aż dostaniesz się do katalogu, w którym znajdują się te dwa pliki. Z drugiej strony to
dziwne, u mnie działa po prostu podwójne kliknięcie.
24 cze 16:46
ICSP: umiem zmieniać katalogi xD po prostu nie zauważyłem że mam dwa razy build w ścieżce xD
24 cze 16:47
ICSP: może powiedz czym on ci to otwiera
24 cze 16:47
Trivial: czym on mi to otwiera?
24 cze 16:48
Trivial: tzn.?
24 cze 16:48
ICSP: mówisz że wystarczy podwójne kliknięcie i ci ładnie otwiera

Sprawdź czym dokładnie ci
otwiera czyli jaka jest ścieżka programu/aplikacji której używa

Ja zaraz wrzuca zdjęcie i mi powiesz co robię nie tak
24 cze 16:50
24 cze 16:52
Trivial: Masz 64−bitowe środowisko uruchomieniowe javy. To jest skompilowane pod 32−bitową wersję
24 cze 16:53
ICSP: czyli mówisz ze 32 bitowa lepsza?
24 cze 16:54
Trivial: Nie mówię, że lepsza. Po prostu jedno nie działa na drugim.

Możesz spróbować uruchomić to
dodając opcję −d32
java −jar −d32 Battleship.jar
24 cze 16:55
Trivial: Jeśli się nie uda, pozostaje ściągnąć wersję 32−bitową.
24 cze 16:57
ICSP: Nie zadziała

Raczej instalacja jaby 32 bitowej i nałożenie na siebie dwóch nie jest zbyt dobrym pomysłem ?
24 cze 16:57
Trivial: Usuń jedną zainstaluj drugą.
24 cze 16:58
Trivial: Być może mogą być obie obok siebie, ale pewny nie jestem.
24 cze 16:59
ICSP: hmm dorwę niedługo drugi komputer i tam zainstaluje
24 cze 17:00
ICSP: Jeszce mam pytanie jak ty piszesz programy ?
Przez jakiś specjalny program?
24 cze 17:00
Trivial: Ewentualnie mógłbym przekompilować na 64−bit.
24 cze 17:00
Trivial: Prostym edytorem tekstowym jeśli coś małego: Geany, Sublime Text 2. Jeśli coś większego, to
NetBeans lub Eclipse.
24 cze 17:01
ICSP: To zapewne odpowiesz mi na kilka prostych pytań

Jaki pisałeś dla mnie program ostatnio to nie rozumiem dwóch linijek :
"public static void main(String[] args) throws Exception {
Scanner s = new Scanner(System.in);"
w drugiej to nie wiem o co chodzi a w pierwszej : "throws Exception" nigdy tego nie pisałem i
nie wiem po co to dodać
24 cze 17:07
ICSP: i jeszcze dwa :
1
oJak zapisać jakiś program w taki sposób żeby nie trzeba było go uruchamiać przez konsole
tylko poprzez jedno proste kliknięcie
2
o To jest dobre :
Dlaczego nie mogę w konsoli za pomocą komendy cd wyjść poza ścieżkę C

.../
24 cze 17:09
Trivial: To ma związek z wyjątkami. Deklarujesz, że metoda main może wyrzucić wyjątek typu Exception
(czyli dowolny). Bez tego, należałoby umieścić s.nextInt czy co tam było w bloku
try { } catch(...) {}
24 cze 17:09
jeda: Trivial napisz snake + AI czyli zeby sam zbieral jabłka
24 cze 17:11
Trivial:
1. W javie to trudne i w sumie nie wiem.

Skompilowałem do pliku .jar, ale jak widzę, nie
uruchamia się Tobie jednym kliknięciem. Może dlatego, że jest ten konflikt wersji. Chcąc
stworzyć plik .jar musisz stworzyć plik manifestu, gdzie piszesz która klasa jest klasą
główną. Poczytaj jakiś tutorial tworzenia plików .jar.
2. Wpisz samo D: Nie wiem dlaczego tak to rozwiązano na Windowsach. Jak dla mnie, powinno pisać
się po prostu cd D:\
24 cze 17:12
Trivial: jeda, udało Ci się uruchomić? ..
24 cze 17:12
Bezimienny:
wpisz "cd \" a przeniesie cie do C:\
24 cze 17:14
Trivial: loool
24 cze 17:14
Trivial: Ciekawe. Wolę rozwiązanie linuksowe.
24 cze 17:14
jeda: nie nigdy nie pisalem w javie

. Ale poczytam na necie bo jestem ciekaw co to za gra
24 cze 17:19
Trivial: Nie musisz znać javy, żeby to uruchomić. Potrzebujesz tylko jdk 32−bit.
24 cze 17:20
picia: myślę, że to klasyczne statki

ale mi tez nie dziala.
24 cze 17:23
Trivial: Bo to są klasyczne statki.

Mi działa bez problemów.
24 cze 17:24
Bezimienny: C:\build>java −jar Battleship.jar
Exception in thread "main" java.lang.UnsatisfiedLinkError: C:\build\BattleshipCo
re.dll: Can't find dependent libraries
at java.lang.ClassLoader$NativeLibrary.load(Native Method)
at java.lang.ClassLoader.loadLibrary1(Unknown Source)
at java.lang.ClassLoader.loadLibrary0(Unknown Source)
at java.lang.ClassLoader.loadLibrary(Unknown Source)
at java.lang.Runtime.loadLibrary0(Unknown Source)
at java.lang.System.loadLibrary(Unknown Source)
at Battleship.Game.<clinit>(Game.java:82)
at Battleship.Window.setupGame(Window.java:90)
at Battleship.Window.<init>(Window.java:37)
at Battleship.main(Battleship.java:29)
24 cze 17:49
Trivial: Bezimienny, brakuje Ci folderu bieżącego oznaczanego kropką ( . ) w zmiennej środowiskowej
PATH
24 cze 18:00
Trivial: Albo czegoś innego.

Nie wiem w ogóle skąd takie dziwne problemy.
24 cze 18:09
24 cze 18:20
Trivial: I jak tam,
ICSP, udało się uruchomić?
24 cze 20:48
ICSP: nie siedziałem na drugim kompie jeszcze
24 cze 20:49