pytanie
tn: Witam,
odpowiedźcie mi na pytanie:
czy istnieje taka metoda dowodzenia:
Mam jakieś założenie i mam tezę
mogę oczywiśce zrobić wprost:
mogę zrobić niewprost
ale czy mogę zrobić tak: założmy że teza jest prawdziwa, i dojdźmy do założenia
Czy taki dowód jest ok?
24 cze 15:49
Trivial: Już mówiłem, że nie.
24 cze 15:51
Trivial:
Przykład:
Założenie: x2 = 4
Teza: x = 2
Wychodząc z tezy masz:
x = 2 /2
x2 = 4 (założenie).
Ale równie dobrze x może być −2.
24 cze 15:53
tn: ale w tym wypadku teza nie jest "pełna"

Ok, a co z indukcją dla liczb całkowitych?
24 cze 16:00
Trivial: Jak to nie jest "pełna". teza jak teza.
24 cze 16:48
Trivial: jeśli chodzi o indukcję to tam tezą jest, że (jeśli twierdzenie działa dla n to działa i dla
n+1). To się dowodzi.
24 cze 16:49
Trivial: Potem pozostaje jeszcze tylko pokazać, że twierdzenie działa też dla pewnej liczby n0
(początkowej).
24 cze 16:49
tn: wiem, ale czy indukcja może byc dla liczb całkowitych, a konkretnie chodzi o podzielność?
24 cze 17:03
Trivial: ?
24 cze 17:13
ICSP: Indukcje rozpatrujemy w liczbach naturalnych :
Zapewne chodzi ci że podczas sprawdzania podzielności za pomocą indukcji dochodzimy do momentu
:
∃ coś = coś * k
k∊Z
tutaj k może być całkowite.
24 cze 17:13
tn: tak, a czy mogę udowadniać indukcyjnie następujące twierdzenie:
Wykaż że dla każdego c całkowitego c7−c jest podzielne przez 7
24 cze 21:30
Matematyk: Możesz, pozwalam.
24 cze 21:43
tn: a będzie to zgodne z zasadami matematyki?
24 cze 21:45
Matematyk: Co to są zasady matematyki?

Jak widzisz, że coś jest logiczne i Twoje rozumowanie jest
poprawne, to czemu coś miałoby być nie tak
24 cze 21:47
tn: bo nie wiem czy indukcja działa dla liczb całkowitych?
24 cze 22:07
Matematyk: Ale zauważ, że w tym przypadku wystarczy sprawdzić liczby naturalne (dla c=0 działa, więc
zakładamy, że c ≠ 0), jeżeli c < 0, to wstawmy c=−c', wtedy c'>0 oraz:
7 | c7−c <=> 7 | (−c')7 − (−c') <=> 7 | −c'7 + c' <=> 7 | c'7 − c'
Czyli jak widać wystarczy pokazać prawdziwość tezy dla naturalnych.
25 cze 00:12
Artur z miasta Neptuna:
Mozna przez indukcje ... tylko po co sie cackac z tym w ten sposob jak wystarczy rozpatrzec 7
przypadkow czyli ze c przy dzieleniu przez 7 daje reszte 0, 1, 2, 3, 4, 5 lub 6 i wszystko
ladnie wychodzi
25 cze 00:35
ICSP: 7 | c7 − c
wynika to bezpośrednio z małego twierdzenia Fermata co kończy dowód.
25 cze 01:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
ICSP −−− ale jesteśmy upierdliwi i chcemy abyś małe tw. Fermata udowodnił

zresztą −−− wydaje mi się, ze autor jest na poziomie początków liceum (może się mylę)
25 cze 10:03