Proszę o pomoc
paola: czy istnieje taka wartość parametru a, że proste x+ay=0, y=x+a−1 i −x+y+4=0 mają jeden punkt
wspólny?
30 kwi 12:02
wmboczek:
proste 2 i 3 są równoległe i mają pkt wspólne dla a=−3 (identyczne proste)
1 prosta jest wówczas skośna do nich czyli 1pkt wspólny
30 kwi 12:17
Bogdan:
Uwaga do sformułowania "prosta skośna".
Proste są skośne wtedy, gdy się nie przecinają i jednocześnie nie są równoległe.
czyli nie leżą na tej samej płaszczyźnie i nie mają punktów wspólnych.
Proste skośne występują w trzech lub więcej wymiarach.
Prosta 1 w tym zadaniu nie jest skośna do żadnej innej prostej tu określonej.
30 kwi 12:27
paola: jak Ci wyszło to a=−3?
30 kwi 12:49
paola: ok doszłam już do tego. Co wtedy z tą prostą 1? Jak na maturze poprawnie zapisać to?
30 kwi 12:53