Wykazać, że dla dowolnego n ∊ N liczba...jest podzielna przez..
kurczebalans: Wykazać, że dla dowolnego n ∊ ℕ liczba 3 * 52n+1 + 23n+1 jest podzielna przez 17.
24 cze 13:14
ICSP: próbuj przez indukcje.
24 cze 13:20
Artur z miasta Neptuna:
1o
dla n=0
3*5 + 2 = 17
2o
dla n=k
3*52k+1 + 23k+1 jest podzielne przez 17
3o
dla n=k+1
3*52k+3 + 23k+4 = 3*52k+1*52 + 23k+1*23 = 3*52k+1*25 + 23k+1*8 =
= 3*52k+1*(8+17) + 23k+1*(8) = 8*(3*52k+1 + 23k+1) + 3*52k+1*17
= // z 2o wiadomo, że niebieskie podzielne przez 17 //
3*52k+1*17 oczywiście podzielne przez 17
c.n.w.
24 cze 14:43
Grześ: albo z kongruencji:
3*5
2n+1+2
3n+1=15*25
n+2*8
n...
15*25
n==15*8
n (mod17), czyli:
15*25
n+2*8
n==17*8
n==0(mod17)
cnd.
24 cze 15:17
kurczebalans: Bardzo dziękuję
24 cze 19:13