całka nieoznaczona
aluska1234: mógłby mi ktoś pomóc w policzeniu takiej całki ?
∫sinx/x dx = ?
24 cze 11:59
Trivial: Ta całka jest 'nieobliczalna' standardowymi metodami. Chyba, że podasz jakieś konkretne
granice.
24 cze 12:08
aluska1234: nie mam podanych granic, taka całka wyszła mi po prostu przy obliczaniu równania różniczkowego,
liniowego...
24 cze 12:43
Krzysiek: a napisz to równ. różniczkowe, być może inną całkę trzeba policzyć
24 cze 12:48
aluska1234: x*y' + 2y = 4xsinx
24 cze 12:55
aluska1234: ja rozwiązywałam to metoda uzmienniania stałej
24 cze 12:56
Krzysiek: łatwiej metodą przewidywania, ponieważ metodą uzmienniania stałej
gdzie stała c=c(x)
otrzymujemy, że: c'(x)=4x2 sinx
zatem: c(x)=∫4x2 sinxdx
dwukrotnie przez części rozwiążemy tą całkę
24 cze 13:01
aluska1234: dziękuje bardzo za pomoc
24 cze 13:09