Indukcja matematyczna
Nexus: Wykazać przez indukcję:
a) Dla każdego n ε N 2/n2+n tzn. liczba jest podzielna przez...
b) Dla każdego n ε N 24n+2 +1 jest podzielna przez 10
c) Jeżeli S0=a Sn=2Sn−1 + b to
dla każdego n ε N Sn = a+2n + b(2n−1)
Takie 3 zadanka mam problem, wiem jak indukcyjnie robić ciągi ale coś takiego nie
24 cze 11:57
Nexus: co to za bzdury? proszę o poważną pomoc
24 cze 12:54
ICSP: a wiesz co to znaczy ze 2 | n2 + n ?
24 cze 13:02
Nexus: 2 podzielne przez n2+n
24 cze 13:19
ICSP: 2 podzielne przez n
2 +n
| | 2 | |
Czyli według ciebie inaczej : |
| |
| | n2 + n | |
Nie działa dla n > 2
24 cze 13:21
Nexus: No więc proszę o wyjaśnienie bo nie wiem przez to jak się zabrać do indukcji w tym przypadku
24 cze 13:28
ICSP: 2 | n2 + n ⇒ 2 dzieli n2 + n czyli inaczej :
∃ n2 + n = 2*k
k∊C
teraz przechodzimy do warunków indukcji :
1o Sprawdzam dla n = 1
1 + 1 = 2k działa dla k = 1
Założenie : n2 + n = 2k
Teza : (n+1)2 + n+1 = 2k1
Dowód :
...
Próbuj sam
24 cze 13:39