Równanie ogólne
Nexus: Mam w zeszycie takie zadanie:
xn+3=6xn+2−11xn+1+6xn
kolejnym krokiem jest wyznaczenie Xn1 itd...
i tu jest mój problem, w zeszycie mam już wyznaczone przez wykładowcę
Xn1=2n
Xn2=3n
Xn3=1
Jak on to wyznaczył?
24 cze 11:48
Trivial:
Podstaw x
n → r
n. Przy równaniach tego typu (o stałych współczynnikach) możemy tak je
rozwiązywać. Po uproszczeniu otrzymasz równanie:
r
3 − 6r
2 + 11r − 6 = 0
Zgadujemy pierwiastek r = 1 i dzielimy (np. Hornerem)
1 −6 11 −6
1 1 −5 6
1 −5 6 0
A zatem
(r−1)(r
2 − 5r + 6) = 0
Δ = 25 − 24 = 1
(r−1)(r−2)(r−3) = 0.
Już wiesz skąd?
24 cze 12:05
Trivial: Wykorzystane było również to, że 1n = 1 ∀n
24 cze 12:06
Nexus: Dziękuję
24 cze 12:13