Proste zadanka z funkcji kwadratowej
Maciej: 1.Sprowadz do postaci kanonicznej, iloczynowej i narysuj wykres funkcji.
−2x
2+x−1.
2.Rozwiąż nierówność: x
2 − 10x + 9 ≤0 (Rysunek)
3.Napisz równanie prostej równoległej oraz prostopadłej do prostej: 2x − 4y =0 i przechodzącej
przez punkt A(−2,1).
4.Rozłóż wielomian na czynniki:
a) W(x)= x
3 +2x
2 − 16x −32
b) W(x)= x
3 −8
Są to bardzo pilne zadania na zaliczenie. POMOCY

!
24 cze 09:57
Aga1.: a) y=−2x
2+x−1
a=−2, b=1,c=−1
Δ=b
2−4ac
Δ=
licz
p=
oblicz
q=
oblicz
Postać kanoniczna
y=a(x−p)
2+q
podstaw liczby za a,p,q.
Postać iloczynowa nie istnieje, gdy Δ<0.
Zapisz obliczenia to Ci sprawdzę.
24 cze 10:12
Maciej: Δ=1−4*(−2)*(−1) =8
y= −2(x−1)
2 + (−1) (chyba samo −1 sie pisze

)
Coś takiego mi wyszło....
24 cze 10:47
Aga1.: popraw
Δ=1−4*(−2)*(−1)=1−8=
q=
I końcowy wzór też popraw.
24 cze 11:12
Maciej: Δ=1−4*(−2)*(−1)=1−8= −7
| | −7 | |
q= |
| =0.87  ? |
| | −8 | |
y= −2(x−0.25)
2 +0.87

?
24 cze 12:15
picia: nie
Δ dobrze, p dobrze, q źle
nie wiem po co zamieniasz na dziesietne. zostaw ulamki zwykle.
24 cze 12:24
Maciej: No dobra. To już czaje z 2 też dałem radę. 3i4 nie rozumiem wgl. Pomóżcie
24 cze 12:37
picia:
3.
zamien na postac y=
proste sa rownolegle gdy a1=a2 ( ich wspolczynniki kierunkowe sa takie same)
podstaw potem punkt i wyliczasz b.
24 cze 12:47
picia:
natomiast prostopadle sa gdy a1*a2= −1 ( czyli wspolczynnik kierunkowy jest odwrotny i ma
znak przeciwny) i potem robisz tak samo.
24 cze 12:49
Maciej: Nie no tego to nie czaje. Mozesz mi to rozwiązać?
24 cze 13:54
picia:
pokaze Ci jak zrobic te rowolegle a Ty zrobisz prostopadle ok?
2x − 4y =0 A(−2,1)
przeksztalcam rownanie do postaci y= ax+b
2x−4y=0
−4y= −2x // : (−4)
| | 1 | |
czyli wspolczynnik kierunkowy to |
| |
| | 2 | |
teraz pod wzor y= ax+b podstawiam wspolrzedne punktu A=(−2;1)→ pierwsza wspolrzedna to x a
| | 1 | |
wiec mamy tak 1= |
| *(−2)+b |
| | 2 | |
1= −1+b
2=2
b=2
| | 1 | |
wiec wzor wyglada tak y= |
| x+2 |
| | 2 | |
24 cze 14:04
picia:
tam ma byc oczywiscie
2=b
b=2
24 cze 14:06
Maciej: sorry próbowałem,ale nie wychodzi mi to. Ja nie czaje matmy wgl praktycznie.
24 cze 14:47
Maciej: Uczyc tego to bede mogł sie potem. Teraz zalezy mi na czasie zeby jutro to zaliczyc i zdac
24 cze 14:48
Mila: 3)
Prosta prostopadła
2x − 4y =0 dana prosta, równanie ogólne
2x=4y /:4
| | 1 | | 1 | |
y= |
| x równanie kierunkowe, |
| − współczynnik kierunkowy |
| | 2 | | 2 | |
y=a
2*x+b równanie prostej
| | 1 | |
a2* |
| =−1 z warunku prostopadłości dwóch prostych: a1*a2=−1 |
| | 2 | |
a
2= −2
y=−2x+b, b wyznaczymy podstawiając współrzędne punktu A=(−2,1)
1=−2 *(−2)+b
b=1−4=−3
| | 1 | |
y=−2x−3 ta prosta jest prostopadła do prostej y= |
| x i przechodzi przez punkt A |
| | 2 | |
24 cze 15:06
Mila: Rozłóż wielomian na czynniki:
a) W(x)= x3 +2x2 − 16x −32 =grupuję wyrazy i wyłączam wspólne czynniki
=x2*(x+2)−16*(x+2)= wyłączam (x+2)
=(x+2)*(x2−16)=(x+2)*(x−4)*(x+4) skorzystałam z wzoru a2−b2=(a−b)(a+b)
b) W(x)= x3 −8=x3−23 skorzystaj z wzoru a3−b3 = masz w tablicach
24 cze 15:13
Maciej: czyli to 3 to jest już zrobione w całości tak? Czy jak to ma wyglądać?
24 cze 16:01
Mila: Picia zrobił proste równoległe, a ja prostopadłe. Czytaj ze zrozumieniem. Zasada 3z (zakuć,
zdać, zapomnieć) nie jest dobra.
24 cze 16:03
Aga1.: Zasada 3z ( zakuć , zaliczyć i zapamiętać) jest lepsza.
28 cze 08:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
Aga1 −−− przydaje się szczególnie na tydzień przed maturą ... co nie


Albo po kołach, gdzie egzamin jeszcze człeka czeka
28 cze 09:10