wartosc bezwzględna
ona: [x] + 2x +1 = 0 rozwiąż równanie
30 kwi 11:57
Bogdan:
Zapis [x] oznacza część całkowitą liczby x, zapis |x| oznacza wartość bezwzględną liczby x.
O który zapis tu chodzi?
30 kwi 12:13
ona: o wartosc bezwzgledna
30 kwi 12:35
Bogdan:

|x| + 2x + 1 = 0
| | −1 | |
|x| = −2x − 1, założenie: −2x − 1 ≥ 0 ⇒ x ≤ |
| |
| | 2 | |
| | −1 | |
Dla x ≤ |
| równanie przyjmuje postać: −x + 2x + 1 = 0 ⇒ x = −1 |
| | 2 | |
Na rysunku niebieska linia to wykres y = |x|, zielona linia to wykres y = −2x − 1
30 kwi 12:46