równanie różniczkowe
byk: równanie różniczkowe
poproszę o sprawdzenie
sinx y' = ylny
sinx dy = ylny dx /:ylny /:sinx <=>
ln|lny| = ln|tg
x2| + C
lny = Ctg
x2
y = Ce
tgx2 ; C = e
c
23 cze 23:10
Basia:
23 cze 23:27
byk: ok

, a teraz jeśli mam sprawdzić wynik, to muszę wstawić po prostu y do równania?
czyli bym miał
sinx (Ce
tgx2)' = (Ce
tgx2) * ln(Ce
tgx2)
i sprawdzam czy to jest true? ; p
23 cze 23:29
Basia: zgadza się
23 cze 23:31
Trivial: Możesz też wpisać wyrażenie do starego, dobrego Wolframa.
24 cze 00:18
byk: Tylko, że jak będe miał to sprawdzić na egzaminie to będze gorzej ; p
Liczę sobię pochodną z (Ce
tgx2) i mam
| | 1 | | etgx2 | |
(Cetgx2)' = |
| C |
|
|
| | 2 | | cos2 (x2) | |
Teraz wstawiam do równania
| | 1 | | etgx2 | |
sinx |
| C |
| = (Cetgx2) ln(Cetgx2)
|
| | 2 | | cos2 (x2) | |
I nie wiem jak wykazać, że to true jest
24 cze 10:46
Artur z miasta Neptuna:
Pamietaj ze ln ex = x
24 cze 11:04
Artur z miasta Neptuna:
A takze:
Sin 2x = 2sin xcos x
24 cze 11:05
byk: niestety dalej nie potrafię wpaść na rozwiązanie
24 cze 11:25
byk: rozpisałby to ktoś troche jasniej?
24 cze 17:38