zad
anka: mam podany układ równań i pytanie do niego:czy można użyć metody Cramera? tak więc pytanie moje
brzmi−jaki jest warunek,kiedy możemy jej użyć?
23 cze 20:11
Krzysiek: jeżeli ilość równań jest równa ilości zmiennych (bo wyznacznik można liczyć tylko z macierzy
kwadratowej)
23 cze 20:14
anka: dziękuję

a jak sprawdzić czy jedno z rozwiązań spełnia układ równań?
23 cze 20:18
Krzysiek: wstawić do równań i sprawdzić czy lewa jest równa prawej...
23 cze 20:19
anka: a jak wyznaczyc przedzial, w ktorym funkcja rosnie coraz szybciej?
23 cze 20:22
Krzysiek: chcesz sprawdzić monotoniczność za pomocą pochodnej?
bo szczerze mówiąc nie wiem co znaczy 'rośnie coraz szybciej'...
23 cze 20:24
anka: wlasnie o monotonicznosc jest oddzielne pytanie,wiec raczej nie
23 cze 20:25
23 cze 20:43
anka: dziękuję Wam
23 cze 20:59
anka: Wyznacz funkcję I(x), która jest iloczynem funkcji f(x) i g(x) . w sensie że funkcję f(x) i
g(x) po prostu mam przez siebie przemnożyć? i to wszystko?
23 cze 21:04
Basia: tak; to wszystko tylko zadbaj o dziedzinę
np.
g(x) = x
2 − 4
l(x) = f(x)*g(x) = x+2 ale tylko w R\{2}
23 cze 23:35