Obliczyc całke nieoznaczoną
Ada: Obliczyc całke nieoznaczoną
Mam z nią duży problem i licze na pomoc
23 cze 19:33
Patryk: x3=t bym dał
23 cze 19:42
Patryk: | 1 | |
| ln|x6+1|+c ? masz cos takiego ? |
| 9 | |
23 cze 19:45
Godzio:
A może trochę lepiej:
t =
√3x
3
23 cze 19:46
Godzio: Z tego wyjdzie arcus tangens, a nie logarytm
23 cze 19:47
Patryk: | | x2 | |
∫ |
| dx x3=t → 3x2*dx=dt |
| | 3(x3)2+1 | |
| | 1 | |
1/9∫ |
| dt wzór 1/a arctg(x/a)+C |
| | (t2+(1/√3)2) | |
| | 1 | | t | |
1/9* |
| arctg( |
| )+C |
| | 1/√3 | | 1/√3 | |
√3/9*arctg(t
√3}+C
√3/9*arctg(x
3√3}+C
no to chyba jest dobrze ?
23 cze 20:50
Patryk: w 4o i 5o powinno byc 1/9 przed ∫
23 cze 21:08
Godzio: W drugiej linijce pominąłeś 3, która wystąpiła w podstawieniu
23 cze 21:48
Ada: aa rozumiem już ,bardzo wam dziękuje
24 cze 10:02