l. zespolone
ja: znaleść postać trygonometryczną liczb
1−i
−1−i
−1+i
23 cze 19:17
ja: I jeszcze prosiłabym o wytłumaczenie skąd się to bierze.
Wiem że dodaje się 2π ale nie wiem kiedy. Skąd wiadomo w której ćwiarce układu są te kąty?
23 cze 19:21
Aga1.: Liczbę zespoloną z=a+bi można przedstawić w postaci trygonometrycznej
z=r(cosα+isinα),
gdzie r=
√a2+b2
a) z=1−i
a=1, b=−1
r=
√2
| | π | | 7 | |
Wynika z tego, że argument główny wynosi 2π− |
| = |
| π (w czwartej ćwiartce sinus jest |
| | 4 | | 4 | |
ujemny i cosinus dodatni)
Zatem
Licz podobnie następne przykłady.
23 cze 19:31
Aga1.: Korzystasz z wierszyka:
W pierwszej ćwiartce wszystkie funkcje są dodatnie ,
w drugiej tylko sinus,
w trzeciej tangens i cotangens,
a w czwartej cosinus.
23 cze 19:33
ja: Dziękuję bardzo
24 cze 21:28