matematykaszkolna.pl
ekstrema wPotrzebie : co zrobić jesli 1wyznacznik macierzy drugich pochodnych wychodzi dodatni a drugi ujemny? to jest maximum minimum czy wwogole nie ma?
23 cze 16:51
Basia: a det3 jaki ? bo to dotyczy tylko f.trzech zmiennych
23 cze 17:38
Bezimienny: do funkcje dwóch zmiennych też się to stosuje jeśli pierwszy wyznacznik jest dodatni a drugi ujemny to nie ma ekstremum
23 cze 17:48
Basia: przy funkcji dwóch zmiennych tylko det2 czyli hesjan decyduje o tym czy jest ekstremum czy nie det2 >0 jest, det2<0 nie ma, det2=0 nie wiadomo jeżeli det2 >0 to det1 decyduje o tym jakie jest ekstremum det1>0 minimum det2<0 maksimum
23 cze 17:59
Bezimienny: ale przecież to jedno i to samo emotka dla 2 zmiennych liczymy 2 wyznaczniki a dla 3 zmiennych 3 wyznaczniki i zasady z tym czy >0 czy <0 są takie same
23 cze 18:14
Basia: ależ nie do Ciebie Bezimienny pisałam; 1. nie bardzo wiem, co autor rozumie przez "pierwszy" i "drugi", ale det1, det2 i det3 już uzgodniliśmy dlatego tak to opisałam, żeby nie było wątpliwości 2. gdzieś głębiej chodziło mi chyba o to, że "ergonomiczniej" jest policzyć najpierw det2 jeżeli det2≤0 to koniec zabawy; nie ma po co liczyć det1
23 cze 18:20