matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczby zespolone
paula:
1−i
Sprowadzić do postaci trygonometrycznej
1+i
√
3
23 cze 16:33
Krzysiek:
zamień na postać trygonometryczną licznik i mianownik a potem skorzystaj z tego, że jeżeli: z
1
=|z
1
| (cosα +isinα ) z
2
=|z
2
| (cosβ +isinβ)
z
1
|z
1
|
to:
=
(cos(α−β) +isin(α−β) )
z
2
|z
2
|
23 cze 16:43