zadanie
Reno: Oblicz pole zaznaczone przez krzywe:
y
1=x
2+x
y
2=−x
2−2x
http://postimg.com/74000/photo-73353.jpg
Pole obliczam tak:
całka od −
32 do 0 z ( (−x
2−2x)dx − (x
2+x)dx )
wychodzi wynik ujemny:
−
2724
23 cze 16:11
Mila: napisz w wolfram alpha
x2+x=−x2−2x
dostaniesz dokładny wykres,
musisz rozpisać obszary na części .
23 cze 16:43
Reno: Rozpisałem. Pomyliłem się w obliczeniach. Pole to teraz według mnie: 278
23 cze 16:54
23 cze 17:53
Reno: 27/8
23 cze 17:58
Mila: No, to mi nie wygląda ten obszar na 3 jednostki kwadratowe.Policz jeszcze raz.
23 cze 18:05
Basia:
policz to normalnie, bez żadnego wolframa
x
2+x = −x
2−2x
2x
2 + 3x = 0
x(2x+3) = 0
x = 0 lub x=−
32
P =
−3/2∫
0 [ −x
2−2x − x
2 − x ] dx =
−3/2∫
0 [ −2x
2 − 3x ] dx =
| | x3 | | x2 | |
[ −2* |
| − 3* |
| ] −3/2|0 = |
| | 3 | | 2 | |
−
23*(0
3 − (−
32)
3) −
32*(0
2 − (−
32)
2) =
−
23*(0 − (−
278) −
32*(0 −
94) =
−
23*
278 −
32*(−
94) =
−
188+
278 =
98
23 cze 18:07
Reno: Tak, widzę swój błąd rechunkowy. Dziękuję za rozpisanie. Nie używałem wolfram alpha. Czy możesz
jeszcze wytłumaczyć jak wyznaczyć pole ograniczone:
y
1=2x
y
2=x
2
Widzę wykres, ale nie widzę pola.
23 cze 18:28
23 cze 18:41
Reno: Nic nie widać. Tyle to ja sam narysowałem. Gdzie jest dokładnie do pole?
23 cze 18:48
Basia:

czerwona y = x
2
niebieska y =
12x
2
zielona y = 2x
fiolet szukany obszar
P =
∫2 [ x
2 −
12x
2 ]dx +
2∫
4 [2x −
12x
2 ] dx
23 cze 18:49
Basia: pierwsza całka od 0 (nie wiem gdzie zginęło)
23 cze 18:51