całki
Marek: prosiłbym o pomoc bo inaczej wrzesień

mam problem z zadaniem obliczyć całke niewłaściwą a)
| | dx | |
S10 |
| b) S0oo x*ex dx z góry bardzo dziękuje |
| | 3√x | |
23 cze 15:37
Basia:
lim
a→0 a∫
1x
−1/3dx =
| | x−4/3 | |
lima→0 [ |
| a|1 ] = |
| | −43 | |
lim
a→0 [−
34x
−4/3 −a|
1 ] =
lim
a→0 [−
34*1
−4/3 +
34*a
−4/3 ] =
−
34 +
34*(+
∞) = +
∞
∫x*e
x dx = | u = x u'=1
| v' = e
x v=e
x
x*e
x − ∫e
x = x
ex − e
x = (x−1)*e
x
−{−
∞}∫
0x*e
x dx = lim
a→−∞ a∫
0x*e
xdx =
lim
a→−∞ [ (x−1)*e
x a|
0 ] =
lim
a→−∞ [ −1*e
0 − (a−1)*e
a ] =
lim
a→−∞ [ −1 − (a−1)*e
a ] =
− 1 − (−
∞−1)*1 = −1+
∞ = +
∞
23 cze 17:50
Ania: Bardzo ale to bardzo dziękuje

pozdrawiam
23 cze 17:53
Bezimienny: wow zmiana płci
23 cze 17:58
Marek: nie nie zmiana tylko moja dziołcha mi tu miesza

też wrzuca jakies zadanka a ja jeszcze raz
Basi dziekuje
23 cze 18:03
Krzysiek: jeżeli dolna granica to −∞, to całka jest zbieżna,
lima→−∞ (a−1)ea =0
23 cze 18:32
Basia: oj pomyliłam się;
lim
a→−∞ (a−1)*e
a = (−
∞)*0 symbol nieoznaczony
| | ea | |
lima→−∞ (a−1)*ea = lima→−∞ |
| →H |
| | 1a−1 | |
23 cze 18:37