POMOCY
paola: Dla jakich wartości parametru a punkt przecięcia prostych ax−y−3=0 i x+2y=a należy do II
ćwiartki układy współrzędnych
30 kwi 10:48
imię lub nick: no to tego...
30 kwi 11:02
Mickej:
Najpierw zadajemy sobie pytanie jaki jest x a jaki y w II ćwiartce
30 kwi 11:07
imię lub nick:
I
rozwiązujemy układ równań ax−y−3=0 ⋀ x+2y=a dla a = 0
wychodzi:
y=3 ⋀ x=−6 (ćw. II)
II
rozwiązujem ten sam układ równań dla a≠0:
z pierwszego; y=ax−3
| | a+6 | |
po wstawieniu do drugiego i "uporządkowaniu": 2ax−x=a+6 ⇒x(2a−1)=a+6 ⇒x= |
| |
| | 2a+1 | |
w ćw II x jest ujemny, więc:
rozwiązawszy to równanie otrzymujemy przedział a∊(−6;−
12)
| | a+6 | |
wstawiwszy wyliczonego x= |
| do y=ax−3 otrzymujemy: |
| | 2a+1 | |
y=U{a(a+6){2a+1}−3
y w II ćw jest dodatni, więc rozwiazujemy
U{a(a+6){2a+1}−3>0
po sprowadzeniu do wspólnego mianownika itp. wychodzi:
(2a+1)(a
2−3)>0
z tego tego otrzymujemy przedział:
a∊(−3;−
12)⋃(3;+
∞)
bierzemy część współną wyliczonych przedziałów:
a∊(−3;−
12)
30 kwi 11:25
imię lub nick: ostatecznie a∊(−3;−{1}{2})⋃{0}
30 kwi 11:26
paola: w tym I rozw. Y nie powinien wyjść −3?
30 kwi 11:46
imię lub nick: rzeczywiście
czyli x = 6
ćw IV
czyli tylko II rozwiązanie bierzemy pod uwagę
30 kwi 11:49
paola: a jeszcze jedno, co to U oznacza w obliczeniach?
30 kwi 11:57
imię lub nick: | | a(a+6) | |
ułamek tam miał być y= |
| −3 |
| | 2a+1 | |
30 kwi 13:00
imię lub nick: | | 1 | |
oczywiście trzeba by było jeszcze zrobić założenia że 2a+1≈0 ⇒x≠− |
| |
| | 2 | |
30 kwi 13:21