indukcja
gosia: Jak Udowodnić twierdzenie przy pomocy indukcji
26 / 20*103n + 6(−1)n
23 cze 15:23
gośc: A gdzie tu twierdzenie?
23 cze 15:24
Krzysiek: zapewne, że to wyrażenie jest podzielne przez 26 i zamiast / miało być |
23 cze 15:25
gosia: tak
23 cze 15:27
gosia: proszę o pomoc w tym zadaniu. Dziękuję
23 cze 16:52
Andrzej: sprawdzasz dla n=1
teraz założenie o prawdziwości twierdzenia dla n = k:
istnieje takie m całkowite, że dla każdego k naturalnego
20*103k + 6*(−1)k = 26 m
stąd 20*103k = 26m − 6*(−1)k (*)
i krok indukcyjny dla n = k + 1
mamy udowodnić, że istnieje takie p całkowite, że
20*103(k+1) + 6*(−1)k+1 = 26p
rozpisuję ten pierwszy wykładnik: 103(k+1) = 103k+3 = 103k*103
czyli mamy
20*103k*103 + 6*(−1)k+1 = teraz podstawiam (*) z założenia ind.
= ( 26m − 6*(−1)k)* 1000 + 6*(−1)k+1 =
26000m − 6000*(−1)k + 6*(−1)k+1 i to ma być wielokrotność 26
no to : 26000m jest
dla k parzystego dalej mamy −6006, czyli 26*(− 231)
dla k nieparzystego mamy +6006 czyli 26*231.
a zatem, dla k parzystego
20*103(k+1) + 6*(−1)k+1 = 26(1000m − 231) = 26p i p jest całkowite
a dla k nieparzystego
20*103(k+1) + 6*(−1)k+1 = 26(1000m + 231) = 26 p i p jest całkowite
23 cze 17:53
gosia: Dziękuję bardzo, a jak udowodnić to samo twierdzenie korzystając z własności działań na
resztach i kongurencji?
23 cze 18:49