asymptoty
Marta: | | 4x3−x | |
Cześć potrzebuje pomocy w wyznaczeniu asymptot danych krzywych f(x)= |
| jeśli |
| | 4−x2 | |
mógłby ktos mi pokazać po kolei rozwiązanie tego zadania była bym bardzo wdzieczna z góry
bardzo dziękuje za pomoc
23 cze 14:59
Al Ganonim: Zauważ, że limx→±2f(x)=±∞. Wobec tego pierwsze dwie asymptoty to x=−2 i x=2. Idąc dalej, to
skoro f(0)=0 to współczynnik kierunkowy b asymptoty będzie równy 0. Więc kwestia znaleźć
limx→∞f(x)x. Jest to −4, więc trzecia asymptota to y=−4x.
23 cze 15:19