Oblicz całkę ograniczoną
Całkowniczka: 1.Obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami: z=0, x
2 + y
2 = 1, x+y+z =4 .
V=∫∫∫dxdydz.
2. Obliczyć całkę po zbiorze V ograniczonym powierzchniami z=
√x2+y2 , x
2 + y
2 + z
2 = 4
Plis, mam egzamin w poniedziałek
23 cze 14:45
Basia:
ad.1
skoro z=0 to wszystko sprawdza się do płaszczyzny XOY
a objętość figury płaskiej = 0
czyli coś tu nie gra
ad.2
całkę z jakiej funkcji ?
23 cze 14:48
Krzysiek: 1) z=0 to płaszczyzna OXY (a nie że z jest równe zero )
więc z∊[0,4−x−y]
można przejść na biegunowe(w sumie na walcowe)
x=rcosδ
y=rsinδ
z=z
2) przejdź na współrzędne walcowe
z=√x2 +y2 to równanie stożka
a drugie przedstawia sferę
zrzutuj tą bryłę na płaszczyznę OXY
23 cze 14:54
Całkowniczka: Zapomniałam napisać całkii do 2

∫∫∫ x dxdydz
23 cze 16:12