równanie różniczkowe
Kwachu: y' tgx −y=1
ln|y+1|=ln|sinx| + c
y+1=sinx *c
y= sinx * c −1
dobrze to rozwiązałem? Niestety, ani na wykładach ani na ćwiczeniach nie przerabialiśmy równań
różniczkowych, a jest to wymagane na egzaminie... Może ktoś mi to sprawdzić i ewentualnie
poprawić?
22 cze 23:37
Asyy: wygląda w porządku.
22 cze 23:43
Kwachu: dzięki wielkie. to teraz mam takie coś
∫y
2 dy=∫(1−2x)dx
y
3=3x−3x
2 + 3c (zapisać 3c czy samo c?)
y=
3√3x − 3x2 + 3c
moge zostawić równanie w takiej postaci?
22 cze 23:47
Asyy: Chyba jest dobrze, a 3c zapisałbym jako samo C − w końcu to jest nadal jakaś tam stała
22 cze 23:56
Kwachu: czym się różnią równania wielu zmiennych od liniowych?
23 cze 00:03
Kwachu: ostatnie, z którym nie jestem do końca pewien.
∫8ydy=∫xlnxdx
czy to zrobiłem dobrze?
23 cze 00:12
23 cze 00:13
Kwachu: Może ktoś to sprawdzić?
23 cze 19:05
Kwachu: i jeszcze jedno. niech ktoś mi wytłumaczy, tak na chłopski rozum, jaka jest różnica w liczeniu
różniczek jednorodnych a liniowych

plisssssss
23 cze 19:11
Krzysiek: co do przykładu:
√a+b ≠√a +√b ...
23 cze 20:02
Kwachu: czyli zostawić wszystko, cały wyraz, pod pierwiastkiem i nic z tym nie robić? będzie ok?
23 cze 20:09
Krzysiek: tak
23 cze 20:11
Basia:
różniczek czy równań różniczkowych ?
23 cze 20:20
Kwachu: Basia, nie mam pojęcia, jaka jest różnica, bo wszystkiego teraz uczę się sam. Wydaje mi się, że
chodzi mi o równanie różniczkowe.
| | y | |
Może mnie ktoś nakierować, jak zapisać w postaci v(x)= |
| równanie y'=y−5x? |
| | x | |
23 cze 20:23
Basia:
to równanie niestety nie da się rozwiązać metodą rozdzielenia zmiennych
23 cze 20:24
Krzysiek: y' −y=−5x
to równanie liniowe niejednorodne
więc podstawienie: v=y/x chyba nic nie da..
najpierw rozwiązujesz równ. jednorodne:
y'−y=0
(metodą rozdzielania zmiennych/ lub korzystając z gotowego wzoru)
a potem metodą przewidywania szukasz rozwiązania niejednorodnego
23 cze 20:27
Kwachu: na pewno nie jest to jednorodne? jest to przykład z egzaminu z matematyki z lat wcześniejszych,
gdzie było zaznaczone że to jest jednorodne...
Czyli dobrze rozumiem, że jednorodne to takie które można zapisać w postaci x/y?
23 cze 20:29
23 cze 20:30
Basia: niestety na pewno nie jest jednorodne
23 cze 20:31
Krzysiek: i niejednorodne lepiej szukać metodą przewidywań (akurat w tym przykładzie), zamiast korzystać
z metody uzmienniania stałej (tak jak w tym linku)
a dokładnie przewidujemy w postaci:
y=Ax
(gdyby było po prawej wielomian stopnia 2 to przewidujemy w postaci: y=ax
2 +bx+c itd, są
wyjątki wic warto poczytać
23 cze 20:34
Kwachu: powiedzcie mi, czy dobrze odróżniam te równania.
a) y'+2y=e
−x −liniowe
b)y'=y+x i mam przy tym y(0)=2 co to znaczy? −liniowe
c)y'=y+e
x − liniowe
23 cze 20:43
Krzysiek: wszystkie są liniowe niejednorodne..
y(0)=2
jak znajdziesz rozwiązanie ogólne, wtedy wstawiasz x=0 (y=y(x) =y(0) ) y=2 i wyliczasz stałą
23 cze 20:45
Basia:
moim zdaniem (d) nie jest liniowe
nie ma postaci y' + p(x)y = q(x)
i nie da się do niej doprowadzić
ad.b to jest warunek początkowy, wykorzystujesz licząc metodą przewidywań
23 cze 20:48
Basia:
a nie sorry; coś tam źle dopatrzyłam; oczywiście jest liniowe
23 cze 20:49
Kwachu: dzięki wam bardzo

teraz wiem, żebym bardziej przyłożył się do równań liniowych.
23 cze 20:53