funkcje
mala:
Dla jakich wartości parametru m prosta o równaniu 2x−4y+m=0 przecina prosta przechodzącą przez
punkty (2,8),(8,2).
proszę o pomoc
22 cze 22:13
Mila: Prosta przechodząca przez (2,8) i (8,2)
y=ax+b
2a+b=8
8a+b=2 odejmuję stronami
−6a=6
a=−1
−2+b=8 to b=10
k: y=−x+10 Prosta przechodząca przez (2,8) i (8,2)
2x−4y+m=0 wyznaczam y
4y=2x+m
l: y=0,5x+0,25m
proste k i l mają różne współczynniki kierunkowe, zatem przecinają się niezależnie od wartości
m. Czyli dla m rzeczywistego.
22 cze 22:31
mala: Dziękuję.
22 cze 23:07
Mila:
23 cze 16:06
pigor: ... albo tak :
równanie prostej przez punkty (2,8) i (8,2) ma postać :
y−8=
2−88−2(x−2) ⇔ y−8=−1(x−2) ⇔
x+y=10=0 , a układ równań tej prostej i danej :
x+y=10 i 2x−4y=−m ma 1−dno rozwiązanie (proste przecinają się) ⇔ wyznacznik główny
tego układu dwóch równań liniowych W≠0, czyli ⇔ 1 *(−4)−1 *2≠0 ⇔ −4−2≠ 0 ⇔ −6≠0 ,
co jest prawdą dla
m∊R , czyli niezależnie jaką wartość R ma parametr m, dane proste
przecinają się w jakimś wspólnym punkcie

.
23 cze 17:34