granica funkcji
marcin: granica funkcji
lim x→∞ U{x2e1x{x}
lim x→∞ 2x+e1x−x
Proszę o wyjaśnienie z grubsza co i jak bo już zgłupiałem
22 cze 21:46
Godzio: Napisz pierwszy porządnie
22 cze 21:50
Godzio: Drugi zresztą też jest bez sensu, bo nie ma co zbytnio liczyć
22 cze 21:51
marcin: pierwszy:
to w takim razie w drugim jaki będzie wynik?
22 cze 21:56
Godzio:
1. ... = limx→∞xe1/x = ∞ * e0 = ∞
2. ... = limx→∞(x + e1/x) = ∞ + e0 = ∞
22 cze 22:05
marcin: no dobrze ale w pierwszym jest jeszcze w mianowniku x, a w drugim jest minus x
22 cze 22:09
Godzio:
Upraszcza się,
22 cze 22:10