studia
Lukasz: Cześć Wam
Nazywam się Łukasz i w przyszłym roku będę zdawał maturę. Planuję zdawać maturę rozszerzoną z
matematyki, fizyki i z języka niemieckiego. Zastanawiam się nad wyborem studiów, aczkolwiek
mam dylemat co wybrać. Mam dwa typy budownictwo lub mechatronika. Obydwa kierunki mnie
interesują, jednak mogę wybrać tylko jeden. Mógłby mi ktoś doradzić co jest fajniejsze,
łatwiejsze, no i oczywiście jak po studiach z pracą.
22 cze 21:39
Homer: Już to pisałem.
3− mechatronika
− Politechnika Śląska, MT− tam ja studiuję. (opcjonalnie na wydz. Elektroniki, albo Górnictwa i
geologi () , albo AGH − chore progi punktowe, uczą tak samo).
− Projektowanie, programowanie, budowanie różnego typu maszyn produkcyjnych, sterowników,
zabawek, w zasadzie to wszystkiego co ma w sobie jakieś sterowanie.
− Pierwszy semestr wybitnie nudny (zależy co kto lubi). Generalnie uczysz się sporo na temat
frezarek, tokarek, dłutownic i innych badziewi, co nieco na temat maszyn CNC. Na każdych
laborkach obowiązkowa wejściówka. Pytają. Poważnie. I wyrzucają. Oprócz tego trzeba przysiąść
nad mechaniką (liczenie kratownic, obciążeń, układy płaskie, przestrzenne itd. + laborki −
trochę uczenia na wejściówki i choćbyś wszystko wykuł to i tak nie ma pewności, że zostaniesz
. (Witamy na MT!))− dodam, że mechanika to najbardziej punktowany przedmiot. Oprócz tego
standardowo matematyka, fizyka, jakaś socjologia. Podstawy programowania mechatronicznego
(taka zabawa jakimiś samochodzikami, zbiornikami − wszystko wirtualnie, na komputerach),
informatyka − linux, sieci itd. − generalnie spore podstawy. Podstawy nauki o materiałach
(Chwała Ci Panie za pomoc przy zaliczeniu wykładu...) i to tyle. Ogólnie to dużo roboty
ze sprawozdaniami (wszystko ręcznie), wejściówkami itd. Da się przeżyć.
− Semestr drugi − Głównie się giba przy Projektowaniu. Rysunki techniczne, Grafika inżynierska,
Inwentor (podstawy), ponadto część druga maszynoznawstwa − czyli powrót do frezarek, kół
zębatych, wiertarek + projektowanie procesów technologicznych (czyli zaplanuj, dobierz
narzędzia do produkcji 1000 szt. kół zębatych o takich zębach i takim rozmiarze.).
Materiałoznawstwo (wersja bardziej lajtowa), mechanika (jak dla mnie to pierwszy semestr był
lajtowy w porównaniu z drugim − ogólnie to przeje****, ale pewnie da się zaliczyć (sporo osób
zostawia na wrzesień). Podstawy robotyki − programujesz roboty − fajna sprawa, chyba
najciekawsze zajęcia. + standardowo matematyka, informatyka ( ). Ogólnie jeśli o
sprawozdania chodzi to roboty chyba mniej, aczkolwiek sesja bardziej przewalona.
−semestr trzeci− siódmy − jak przejdę to Ci powiem
Generalnie im dłużej studiujesz tym bardziej kierunek robi się ciekawszy. Powtarzają to prawie
wszyscy, że z początku jest nudno, ale później robi się znacznie ciekawiej.
Główny pogrom z tego co słyszałem to PKM (podstawy konstrukcji maszyn), b. dużo ludzi ma
warunek ).
Stypendium − z tego co słyszałem to znów ma być dofinansowanie fo mechatroniki na MT − i to
bodajże dla 50 najlepszych jest po 1000 zł miesięcznie. Obecnie na Automatyce i Robotyce na MT
są takie stypendia.
Zastanów się co będzie Cię bardziej cieszyć i interesować − raczej tym się kieruj, a nie
łatwością. Po jednym i drugim masz dobrą robotę.
22 cze 22:04
22 cze 22:06