ekstrema lokalne
monia: znaleźć ekstrema lokalne oraz wartość najmniejszą i największą funkcji danej wzorem
f(x)=x(x2−3) w przedziale [−2;3]
22 cze 21:16
Godzio:
Licz pochodną i wyznacz ekstrema, policz wartości we wszystkich punktach (o ile coś jest
ekstremum) i w końcach przedziału, podaj max i min
22 cze 21:22
monia: f'(x)=−1(x
2−3)+(−x(2x))=−x
2+3−2x
2=−3x
2+3

? dobrze
22 cze 21:44
Godzio:
Może bez tego wzoru, bo masz w nim błąd,
f(x) = x3 − 3x
f'(x) = 3x2 − 3
Ze wzorem: f'(x) = x2 − 3 + x * 2x = x2 − 3 + 2x2 = 3x2 − 3
22 cze 21:47
monia: czyli teraz Δ i x1 i x2?
22 cze 22:08
Godzio: Tak
22 cze 22:09
monia: ok, juz wszystko jasne
22 cze 22:27