.
pepe: oblicz pole obszaru dla y=x
2 y=x
3
wykresem pierwszej f jest oczywiście parabola drugie ctg. częścią wspolną jest pole od 1 do 0.
| | x4 | | x3 | | 1 | |
i całka ozn.1 do 0 (x3−x2)dx = |
| − |
| .................... = |
|
|
| | 4 | | 3 | | 12 | |
moje pyt. muszę podstawiać za x 1 i 0 czy wystarczy że policzę tylko dla 1
22 cze 20:49
Godzio:
Dla jedynki wystarczy, ale tylko w tym wypadku bo dla x = 0 pozostała składników jest równa
zero więc nie ma w ogóle wpływu
22 cze 20:51
pepe: a pole wyszło minus 1/12 − z tego wart.bezwzg ?
22 cze 20:52
Godzio:
Nie, pole powinno wyjść dodatnie, musisz widocznie coś źle liczyć
22 cze 20:54
Godzio:
| | 1 | |
Na przedziale [0,1] wykres y = x3 jest pod wykresem y = x2, sprawdź np. dla x = |
| |
| | 2 | |
22 cze 20:55
pepe: ale cz. wspólna dla y=x2 y=x3 i tak jest od 0 do 1 więc co by nie podsawił wyjdzie w wyniku
minus
22 cze 21:01
Godzio:
Źle liczysz
∫01(x2 − x3)dx (nie na odwrót)
22 cze 21:31
pepe: no właśnie ja liczyłem na odwrót, a dlaczego tak ?
22 cze 21:41
Godzio:
P = ∫ab(f(x) − g(x))dx
Gdzie wykres f(x) leży wyżej niż g(x)
22 cze 21:42
pepe: dzieki bardzo za pomoc
22 cze 21:55
Mila: pepe, napisz w wolfram alfa : x2=x3 otrzymasz wykres i punkty wspólne.
22 cze 22:20