asymptoty
monia: wyznacz asymptoty funkcji f(x)=
−x2+1x+2 jak to ruszyć?
22 cze 20:38
gośc: Z mianownika wynika, że w x=−2 masz asymptote pionową
Z lim∞f(x)/x wynika, że w −∞ i +∞ masz asymptotę o wsp. kierunkowym −1, trzeba policzyć wyraz
wolny z lim∞f(x)+x, osobno dla −∞ i +∞
22 cze 20:45
gośc: Powinna ci wyjść asymptota ukośna:
y=−x+2 w −∞ i +∞
22 cze 20:51
monia: mogę prosić o rozpisanie jakoś bardziej szczegółowo bo byłam na korkach, a jeszcze tego nie
mogę pojąć
22 cze 21:13
Godzio:
1. Określamy dziedzinę: D = R − {−2} i liczymy co się dzieje w punktach wywalonych z dziedziny:
| | −x2 + 1 | | −4 + 1 | |
limx→−2− |
| = |
| = + ∞ |
| | x + 2 | | 0− | |
| | −x2 + 1 | | −4 + 1 | |
limx→−2+ |
| = |
| = − ∞ |
| | x + 2 | | 0+ | |
Zatem x = 2 jest asymptotą pionową,
2. Liczymy asymptoty ukośne (szczególny przypadek dla a = 0, pozioma)
y = ax + b
| | f(x) | | −x2 + 1 | |
a = limx→±∞ |
| = limx→±∞ |
| = |
| | x | | x2 + 2x | |
| | | | −1 + 0 | |
= limx→±∞ |
| = |
| = − 1 |
| | | | 1 + 0 | |
| | −x2 + 1 | |
b = limx→±∞(f(x) − ax) = limx→±∞( |
| + x) = |
| | x + 2 | |
| | − x2 + 1 + x2 + 2x | | 2x + 1 | |
= limx→±∞ |
| = limx→±∞ |
| = |
| | x + 2 | | x + 2 | |
| | | | 2 + 0 | |
= limx→±∞ |
| = |
| = 2 |
| | | | 1 + 0 | |
Asymptota ukośna: y = − x + 2
22 cze 21:27
monia: super, dzięki bardzo będę się starała to przeanalizować
22 cze 21:41
marcin: godzio, a skąd w obliczaniu współczynnika b w drugiej linijce w liczniku wzięło się +x2+2x ?
22 cze 22:30
Aga1.:
Godzio sprowadził do wspólnego mianownika
23 cze 14:08