wykaż, że
kaz: 9n−1=(9−1)(9n−1+9n−2+...+1)
Podobno to jest prawda. Może ktoś mi rozpisać prawą stronę?
22 cze 20:09
Godzio:
Wzorek:
an − bn = (a − b)(an−1 + an−2b + an−3b2 + ... + a2bn−3 + abn−2 + bn−1)
Można dowieźć przez bezpośrednie wymnożenie, wszystkie wyrazy prócz an i b się kasują
22 cze 20:17
kaz: własnie mi się nie kasuje:
=an+an−1b+an−2b2+...+a3+bn−3+a2bn−2+bn−1−an−1bn−an−
2bn+1−an−3bn−2...−a2b2n−3−ab2n−2−b2n−1
22 cze 20:27
Godzio: b * b
n − 1 = b
n, a nie b
2n − 1
Wszędzie ten sam błąd
22 cze 20:27
kaz: wychodzi mi:
an...+a3bn−3−an−3b3−bn
Wszystko się zredukowało za wyjątkiem tego
24 cze 11:36