Truskulowiec: Witam, świetna stronka respekt dla autora. Jednak są ludzie bezinteresowni jeszcze.
Może ktoś będzie potrafił rozwiązać to zadanie:
*Na okręgu o promieniu r opisano trapez prostokątny, którego dłuższa podstawa ma 3r,
oblicz pole trapezu. Tutaj namazałem rysunek jak coś
-
http://img208.imageshack.us/my.php?image=matmaaaadc6.jpg
Mi się wydaje że za mało danych(przynajmniej na mój umysł

). Pozdrawiam
25 maj 12:08
xpt: Danych jest wystarczająco dużo.
Prawdopodobnie nie znasz tego twierdzenia (lub nie przyszło Ci na myśl)
Istnieje twierdzenie mówięce, że:
"Czworokąt wypukły można opisać na okręgu (w czworokąt wpisać okrąg)" wtedy i tylko wtedy
gdy sumy długości przeciwległych boków są równe"
(źródło Tablice matematyczne wydawnictwa "podkowa" )
W obliczeniach przyjąłem, ze krótsza podstawa (u Ciebie górna) ma długość b, a drugie
ramie ma długość x
Z twierdzenia wynika zależność:
2r+x=b+3r ⇒ x=r+b
Poprowadź wysokość trapezu tak, by wraz z częścią podstawy i ramieniem x tworzyła
trójkąt.
Z twierdzenia pitagorasa wynika, że:
{2r}
2+(3r-b)
2=(r+b)
2
Po podniesieniu do 2giej potęgi, skróceniu wyrazów podobnych i innych bzdurach tego typu

powinno CI wyjść
b= (6r
2) / (3+r)
Podstawiasz do wzoru na pole
P=
1/
2 (a+b) *h
P=
1/
2 [3r+(6r
2) / (3+r)] *2r = [3r+(6r
2) / (3+r)] r = [3r+ (6r
2) / (3+r)] r=
[(9r+9r
2) / (3+r)] r= [(9r+9r
2) / (3+r) ]= [[3r (3+r)] / (3+r)]r = 3r *r = 3r
2
Za mało danych to było w 1szym zadaniu na maturze w tym roku
25 maj 15:08
Truskulowiec: Heh dzięki wielkie, masz racje przewertowałem zeszyt ale tego twierdzenia nie miałem(nie
bylo mnie na 1 lekcji) .
Ja za rok dopiero matura ale nie wiem czy matematykę, jeśli tak to i tak podst.
Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki
25 maj 17:59
Truskulowiec: taka dygresja żeś się chyba machnął b= 3/2 r więc P= 4,5r2
Pozdrawiam
25 maj 18:47