?
Patryk: limx→∞ cosx ile to będzie ? od −1 do 1 jak to poprawnie zapisac ?
22 cze 19:51
ICSP: nie istnieje
22 cze 19:54
gośc: Granica nie istnieje
22 cze 19:55
Patryk: ok dzięki
22 cze 20:07
Godzio:
Warto byłoby tego dowieźć, weźmy dwa podciągi:
| | π | |
xn = |
| + nπ → ∞ (przy n →∞) |
| | 2 | |
y
n = 2nπ →
∞
Weźmy funkcje f(x) = cosx i policzmy:
| | π | |
limn→∞f(xn) = limn→∞cos( |
| + nπ) = 0 |
| | 2 | |
lim
n→∞f(x
n) = lim
n→∞cos(2nπ) = 1
Ponieważ 0 ≠ 1 to granica nie istnieje, bo z definicji Heinego mamy, że dla dowolnych ciągów
powinniśmy otrzymać te same granice
22 cze 20:20
gośc: Wszystko się zgadza, tylko... "dowieść".
22 cze 20:26
Godzio:
Ano rzeczywiście
22 cze 20:26