asymptota
marcin: asymptota
f(x)=2x+e1x
22 cze 18:36
gośc: Jedna ukośna: 2x w +−∞
Druga pionowa: x=0
22 cze 19:08
marcin: a możesz mi objaśnić jak Ci wyszła ukośna asymptota?
22 cze 19:14
gośc:
limx→−∞2x+e1x=2x
limx→+∞2x+e1x=2x
22 cze 19:16
gośc: W zasadzie napisałem to nieformalnie, bo powinno liczyć się granicę funkcji minus asymptota i
wtedy powinno się dostać granicę równą 0.
22 cze 19:18
Jack:
nie jest nieformalnie, ale błędnie zapisane
22 cze 19:33
gośc: Zgadza się
22 cze 19:39
marcin: to jak być powinno z tą asymptotą ukośną?
22 cze 19:56
gośc: Formalnie tak:
Asymptota ukośna, to prosta y=ax+b
| | f(x) | |
Liczysz wsp a=limx→∞ |
|
|
| | x | |
Jeśli wyjdzie stała, to liczysz wsp. b:
b=lim
x→∞(f(x)−ax)
Oczywiście osobno dla −∞ i osobno dla +∞
Wyjdzie ci tak jak podałem
22 cze 20:00