rozwiązanie układu nierówności
Marek: Co jest rozwiązaniem układu nierówności?
{
x+y<=2;
x2+y2<1;
}
22 cze 17:56
Maslanek: Pewna przeestrzeń okręgu.
22 cze 17:58
Maslanek: Koła
22 cze 17:59
Eta:

Interpretacja geometryczna
A : zbiór punktów półpłaszczyzny pod prostą y = −x+2 wraz z punktami na tej prostej
B : zbiór punktów należących do wnętrza koła : x
2+y
2=1
Rozwiązaniem układu nierówności jest zbiór punktów należących do części wspólnej A i B
ponieważ B⊂ A to:
Odp:
A∩ B=
B −−− czyli zbiór wszystkich punktów płaszczyzny należących do wnętrza
koła : x
2+y
2=1
23 cze 12:44
Marek: Czy to będzie zbiór otwarty, zwarty czy domknięty?
Domknięty chyba nie.
23 cze 15:42
Eta:
Otwarty

tylko wnętrze koła ( bez brzegu)
23 cze 15:51