Szkoła Zakupiła Tablicę interaktywna w promocyjnej cenie 3910zł która była o 15% niższa od ceny
katalogowej. Jaka jest cena katalogowa tablicy
w realu , to z warunków zakupu ( a tu niech będzie zadania)
masz, jeśli x=? − szukana cena katalogowa , np. równanie
85%x = 3910 ⇔ 81x= 391 000 ⇔ x= 4600 zł − szukana cena . ...
to powyżej ma odpowiedź np. po TO
w życiu
, pozdrawiam
| (2√2−4)2 | ||
Wykaż, że liczbę | jest wymierna. | |
| 3−2√2 |
| (2√2−4)2 | 4*2−2*2*4√2+(−4)2 | 24−16√2 | |||
= | = | = | |||
| 3−2√22 | 3−2√22 | 3−2√22 |
| 8(3−2√2) | ||
= | =8 ∊W c.n.w. . ... ![]() | |
| 3−2√22 |
.
| 3910*100 | ||
x= | =4600 zł | |
| 85 |
| 1,05 | ||
Kk=10 000*(1+ | )4=10 426,66 zł
| |
| 100 |
, a jeśli już chcemy mówić o proporcji w zadaniu z tablicą interaktywną na początku
tej strony , to mówmy o niej , a nie o schemacie − algorytmie − koniecznym dla komputera, a
nie dla ucznia (człowieka) i ja bym go do niego nie przyzwyczajał (pokazał
raczej nie) , a
wręcz zakazał ,
natomiast zapytałbym go , jakie wielkości widzi w zadaniu i jaką zależność między nimi ;
i tak np. tu :
jest nią stały stosunek (iloraz) ceny i odpowiadającego jej procentu , dlatego zwie się
wprost proporcjonalnością tych wielkości , co zapisujemy równaniem zwanym proporcją
| x | 3910 | |||
np. tak : | = | ⇔ 85% x= 3910 *1 , a to jest właśnie moje | ||
| 100% | (100−15)% |
, a więc do szukania proporcjonalności wprost lub odwrotnej
(iloczyn stały) namawiałbym każdego ucznia, tam gdzie tylko się da (a ile tego w fizyce
) .
...
czyli jak będą obniżki w marketach to muszę wziąć ze sobą długopis
i na kolanie układać proporcje
no cóż , tak
możesz, ale nie długopis tylko wyjąć z kieszeni np. tablet , bo algorytm
zwany tu schematem z czasem zapomina się , a schematu co, skąd i dlaczego , śmiem twierdzić,
że nie , dlatego ja w markecie ja (a może i inni) odtworzyłbym tę proporcję (nie algorytm
)
w swojej pamięci operacyjnej i w niej wykonał proste dzielenie, bo bym wiedział co przez co,
lub wyjął komórkę (kalkulator) i 3910 podzielił przez 0.85 i tyle , a uczeń
właśnie do tego powinien dążyć i z czasem dojść poprzez ćwiczenie schematów logicznych
(rozumienie) , a nie ćwiczenie algorytmów ni w ząb ich nie rozumiejąc i po czasie
zapominając , co przez co dzielić, a może mnożyć itp.
.