student: oblicz granice ciagu
3n+2
i mam napisane wyliczenie
3n+2
n −>∞
czy ktoś mi wytlumaczy skad wziela sie ta −4
22 cze 16:51
Ajtek:
Do licznika w miejsce n podstawiasz mianownik, aby nie zmienić wartości to trzeba odjąc 4.
22 cze 16:58
pigor: ... ona neutralizuje +4, czyli razem z tym +4 daje 0 (zero),
a dzięki temu po wydzieleniu licznika przez mianownik twoja granica
mocno przypomina tę z liczbą e , czyli tu
lim
n→∞(1+
−7n+4)
n+4−7 * −7(3n+2)n+4 =
e−21 . ...
22 cze 17:03
student: a w przykladzie
7n−3
wynik tez wychodzi e
−21
22 cze 17:16
Maslanek: Takk
22 cze 17:40
Aga1.: Tak.
| | n+5 | | 3 | | 3 | |
( |
| − |
| )7n−3=[(1− |
| )n+5](7n−3)/(n+5)→(e−3)7=e−21 |
| | n+5 | | n+5 | | n+5 | |
22 cze 17:42
student: dzieki
22 cze 18:24