Funkcja zbiór wartości i wykres
fhrh: Jak narysować z tego wykres wykres i wyznaczyć zbiór wartości.
Policzyłem że:
△=0
x
o= 2 a wiec p= 2
22 cze 16:30
22 cze 16:40
pigor: ... otóż, np. tak :
| | √x2−4x+4 | | √(x−2)2 | | |x−2| | |
f(x)= |
| = |
| = |
| = |
| | 4−2x | | −2(x−2) | | −2(x−2) | |
| | x−2 | |
|
| = −12 , gdy x≥2 , |
| | −2(x−2) | |
= {
| | −(x−2) | |
|
| = 12 , gdy x<2 , no to rysuj prosty wykres . |
| | −2(x−2) | |
22 cze 16:43
Mila: pigor
x≠2 ( ma być kółeczko puste)
22 cze 16:46
pigor: ... no właśnie dziękuję
Mila oczywiście
x≠2 ,
czyli (puste kółeczko na półprostej wykresu

)
22 cze 16:46
pigor: ...

jeszcze raz dzięki
22 cze 16:47
Mila: Miło mi.
22 cze 16:48