matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Patryk:
√
x
y=2arccos(
)
2
−1
y'=
2
√
(1−x/4)x
jest ok ?
22 cze 15:43
pigor:
...
√
x
−1
1
y=2 arccos(
) ⇒ y'= 2 *
*
1
2
*
=
2
√
1−
x
4
2
√
x
−1
=
... mi to samo wychodzi , a więc cóż . ...
2
√
x(1−
x
4
)
22 cze 16:00
Patryk:
Pytam bo w odpowiedziach mam tak
−1
y'=
√
x(4−x)
( może nie umiem tego po prostu przekształci)
22 cze 16:03
pigor:
słusznie , bardzo ładnie w odpowiedzi, bo np. wyłącz w mianowniku pod pierwiastkiem
1
4
przed nawias, wyciągnij pierwiastek i skrócą się dwójki (2) . ...
22 cze 16:11
Patryk:
dzięki teraz rozumiem
22 cze 16:13