wytłumaczy ktos jak to rozwiązac ?
Gość : Pojemnik na perfumy ma kształt zbliżony do ostrosłup, którego podstawą jest kwadrat. ile, w
przybliżeniu mililitrów perfum znajduje się w pojemniku, jeśli jest napełniony do połowy, a
pojemnik pojemnika jest równa 80 mL ?
22 cze 15:43
gośc: Ze wzoru na objetość ostrosłupa i ostrosłupa ściętego.
Pojemnik pełny, to masz ostrosłup:
| | 1 | |
V= |
| a2h, gdzie a−krawędź podstawy, h−wysokość.
|
| | 3 | |
Pojemnik do połowy wysokości napełniony:
| | 1 | | h | |
V2= |
| * |
| *(a2+(a/2)2+a*(a/2))
|
| | 3 | | 2 | |
Dzielisz 2 wzór przez 1, skracasz i dostajesz proporcje objętości.
22 cze 16:15
gośc: | | 7 | |
Powinno ci wyjść |
| *80ml=70ml |
| | 8 | |
22 cze 16:22
pigor: ... napełniony do połowy czego

, więc zakładam do połowy wysokości
pojemnika, no to niech
x=?− szukana [liczba ml (objętość) perfum, to z podobieństwa
i własności objętości figur podobnych :
80−x80=(12)3 ⇔
⇔
80−x80=
18 ⇔ 8(80−x)=80 ⇔ 80−x=10 ⇔
x=70 ml . ...
22 cze 16:28
gośc: Prawda pigor! −− dałem ciała z tym liczeniem objętości ostrosłupa ściętego (upał!),
zwłaszcza że wystarczyło obliczyc objętośc części nienapełnionej, która od razu wychodzi 1/8.
22 cze 16:48
pigor: ... zgadzam się z Tobą całkowicie co do tej części nienapełnionej
i moje równanie wtedy byłoby ...

prostsze , pozdrawiam
22 cze 16:54