pomoże ktoś z całką?
req: pomoże ktoś z całką?
∫√1+e2x dx =
22 cze 15:41
req: dobra niewazne, juz zrobilem xd
22 cze 16:02
Godzio:
Nie wiem jak robiłeś, ale podstawieniem hiperbolicznym szybko wychodzi
22 cze 16:06
Mila: Ja zrobiłam podstawienie 1+e2x=t2.
Jaki masz wynik Godzio?
22 cze 16:38
req: Zrobiłęm podstawieniem t=2x poźniej kolejne podstawienie i rozbijamy na ulamki i znowu
podstawienie, w sumie tak jak pokazal wolfram.
A o tym podstwieniu hiperbolicznym to nie slyszalem
22 cze 17:01
Godzio:
e
x = sht i ładnie później idzie
22 cze 20:25
req: A co powiesz na taką całkę, jak sobie z nią poradzić ?
∫ √1+tg2x dx
22 cze 22:45
22 cze 22:48
req: No tak, ale nie wiem jak dalej sobie poradzic
22 cze 22:52
Mila: Pomyślę, bo wydawało mi się to proste, ale komplikuje się.Trzeba poczekać.
22 cze 22:56
Godzio: A tu to samo nie zadziała

?
tgx = sht
(1 + tg
2x)dx = chtdt
∫1dt = t + C = arcsh(tgx) + C
23 cze 00:02
Godzio:
Poza tym:
| | 1 | |
√1 + tg2x = √1 + sin2x/cos2x = √(sin2x + cos2x)/cos2x = |
| , a całka z tego |
| | cosx | |
to już chyba nie taka trudna
23 cze 00:05
Mila: Wiem, taka była moja koncepcja,( II Twój sposób) ale czy nie trzeba napisać w wartości
bezwzględnej? I to mnie stopuje. Poza tym, obliczyłam te całkę, a wolfram pokazuje coś innego
i dlatego nie chcę pisać. Wszystkie moje całki zgadzały się z wolframem, a ta nie. Może to
inna postac, równoważna. Jutro policzę pochodną
Fajnie, Godzio, że tu zajrzałeś.
23 cze 00:40
Asyy: To tym drugim sposobem nie można przyjąc, że x> 0 i wtedy nie trzeba w wartosci bezwzględnej?
23 cze 13:03
Basia:
a od kiedy to dla x>0 cosx jest dodatni ?
a cosπ to ile ?
23 cze 13:04
Asyy: Bo właśnie wyszła mi taka sama całka, bo liczę długość krzywej y = 1−lncosx; x∊ (0, π4)
23 cze 13:05
Basia:
owszem w przedziale (0;
π4) cosinus jest dodatni
| | 1 | |
i możesz przyjąć, że √1/cos2x = |
| |
| | cosx | |
23 cze 13:09
Asyy: okej, dzieki
23 cze 13:12
Mila: Witaj Basiu, gdzie byłaś, nie widziałam Cię ostatnio.
Jeśli req ma tę całkę oznaczoną to się może wyjaśni jak u Asyy.
23 cze 16:49
Basia: Piękna pogoda więc zaczęły się zajęcia absorbujące wszystkich wodniaków.
23 cze 23:30