m
krzyś: Prosta k jest równoległa do prostej l Wiedząc że a=4cm b=3cm c=6cm e=2cm
oblicz długość odcinka d oraz f
22 cze 12:03
Gustlik: Możesz to narysować?
22 cze 12:39
krzyś:
22 cze 12:55
22 cze 14:18
22 cze 14:18
Gustlik:

Prosta k jest równoległa do prostej l Wiedząc że a=4cm b=3cm c=6cm e=2cm
oblicz długość odcinka d oraz f
Lepiej zawsze rysuj z naniesionymi długościami, wtedy lepiej widać, co masz dane, a co masz
oblicać. Tutaj jest zwykły Tales.
18=4d /:4
d=4,5 → nanieś dlugość od razu na rysunek
6f=21 /:6
23 cze 00:51
Gustlik: Na rysunku jest oczywiście d=4,5, a nie −4,5 po prostu niebieska linia zasłoniła górną
kreseczkę, a za dużo byłoby cofania, żeby to skorygować.
23 cze 00:52
pigor: ... co do
f=? z wniosku z tw. Talesa, lub z podobieństwa
"dużego" do "małego" Δ (cecha kkk) proponuję to samo, ale nie
tak samo, czyli proporcję
f2 =
4+34 ⇔
f=72=3,5 . ...
23 cze 11:40