Graniastosłupy
em: 1. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym dana jest przekątna bryły d=11 cm oraz przekątna
podstawy k=9 cm . Oblicz objętość tego graniastosłupa.
2.Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy
pod kątem 60 stopni. Wysokość graniastosłupa ma dł 6 cm .Oblicz pole powierzchni całkowitej
tej bryły.
3.W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędzi podstawy a =4 cm przekątna ściany
bocznej ma dł 12 cm . Oblicz pole powierzchni całkowitej oraz objętość tej bryły.
BARDZO PROSZĘ O POMOC POTRZEBUJE TO NA JUTRO NA SPRAWDZIAN OSTATNIEJ SZANSY..
21 cze 22:47
123: Zad. 1
H
2 + k
2 = d
2
H
2 + 9
2 = 11
2
H
2 + 81 = 121
H
2 = 40
H = 2
√10
k = a
√2
9 = a
√2
P
p = a
2
V = P
p*H
V = 9
√10 [k
3]
Zad. 2
√3d = 12
d = 4
√3
d = a
√2
4
√3 = a
√2
a = 2
√6
P
c = 2a
2 + 4aH
P
c = 2*(2
√6)
2 + 4*2
√6*6
P
c = 48 + 48
√6 [j
2]
Zad. 3
H
2 + a
2 = d
2
H
2 + 4
2 = 12
2
H
2 + 16 = 144
H
2 = 128
H = 8
√2
P
c = 8
√3 + 96
√2[j
2]
21 cze 23:13
em: Dziękuje bardzo za odpowiedź myslałam że nikt nie pomoże , bardzo mi miło , pozdrawiam ciepło !
21 cze 23:28
ZKS:
| | H | |
Malutki błąd w zapisie |
| = sin(60o). |
| | d | |
21 cze 23:34