matematykaszkolna.pl
pomocy!-pilne Mariolka: POMOCY CZY KTOŚ JEST DOBRY Z INFY BY MÓGŁ WYTŁUMACZYĆ MI ALGORYTMY ? błagam.
21 cze 21:21
Bezimienny: wątpie aby był ktoś taki kto ogarnia wszystkie
21 cze 21:36
Mateusz: algorytmy to dośc ogolne pojecie podstawy czy jakiś konkretny algorytm
21 cze 21:38
Mariolka: chodzi o to by algorytm zamienić na kod w javie? napierw jest jakis algorytm w javie napisany i zeby przerobic to na schemat blokowy... cos takiego..
21 cze 21:45
Mateusz: aha nie algorytm jest napisany tytlko program program to implementacja algorytmu emotka hmm javy to ja za dobrze nie pamiętam ale daj kod jak ja nic nie poradze to Trivial on jest na bieżąco z Javą
21 cze 21:47
Mariolka: poczekaj poszukam jakiś przykłąd..zaraz dam znac
21 cze 21:55
Mateusz: ok
21 cze 21:57
ICSP: Wyczuwam zbliżający się egzamin xD
21 cze 21:59
Trivial: Ewentualnie kolos. emotka
21 cze 22:00
Mariolka: np na takim przykładzie podaj algorytm zamiany liczby dziesiętnej całkowitej na postać dwójkową(binarną) *robisz najpierw ten algorytm sposobem schematu blokowego,zaczynającego od Start itd,potem jak wyjdzie ci algorytm pokaż mi to sposobem kodu w javie?
21 cze 22:01
Mariolka: egzamin xD
21 cze 22:02
ICSP: to już raczej czas egzaminów
ICSP: Widzisz Miałem racje
Trivial: ICSP, ja mam ostatniego kolosa za 1.5 tygodnia.. emotka
Mariolka: ja nie wiem jak zzrobic z schematu blokowergo kod w javie ? kiedy sie uzywa while,double, itd... nie wiem jak z jednego zrobic drugie..
21 cze 22:03
Trivial: ICSP, te zadania są na twoim poziomie. Dawaj. Mi się nie chce...
21 cze 22:04
Mariolka: oo to ciekawie, ja juz część egz za sobą zostały mi 2 egz z algorytmizacji
Mariolka: zbyt łątwe Trivial mam trudniejsze? emotka
Mariolka: coś dla ciebie: Zaprojektuj algorytm funkcji, która dla danej liczby caªkowitej nieujemnej zwraca napis zawieraj ¡cy zapis tej liczby (cyframi arabskimi) oraz sªowo zªoty lub sªowo grosz w odpowiednim przypadku i liczbie (zgodnie z zasadami obowi¡zuj¡cymi w j¦zyku polskim). Wymagania szczegóªowe: a) funkcja ma mie¢ dokªadnie dwa argumenty: • pierwszy argument ma by¢ typu liczbowego (jego warto±¢ to dana liczba zªotych lub groszy), • drugi argument ma by¢ typu logicznego (jego warto±¢ mówi, czy dana liczba oznacza zªote  warto±¢ prawda, czy grosze  warto±¢ faªsz), b) funkcja ma zwraca¢ warto±¢ typu ªa«cuchowego  napis zawieraj¡cy zapis danej liczby (cyframi arabskimi) oraz sªowo zªoty lub sªowo grosz w odpowiednim przypadku i liczbie (zgodnie z zasadami obowi¡zuj¡cymi w j¦zyku polskim). Na przykªad, dla pary argumentów (1, prawda) funkcja ma zwróci¢ napis 1 zªoty, dla pary argumentów (17, faªsz)  napis 17 groszy, za± dla pary argumentów (53, prawda)  napis 53 zªote. Algorytm ma by¢ zapisany w sposób graczny (za pomoc¡ schematu blokowego). Do algorytmu nale»y doª¡czy¢ nagªówek funkcji (zapisany w j¦zyku Java) oraz list¦ zmiennych lokalnych z krótkim opisem znaczenia ka»dej zmiennej.
21 cze 22:05
Trivial: Tak, to bardzo proste zadanko. Dzielisz przez dwa z resztą aż dojdziesz do jedynki. Jest milion przykładów w necie.
Trivial: weź to napisz normalnie.
Mariolka: ale w to już nie będę się zagłebiać bo i tak nie ogarnę..
21 cze 22:06
Mariolka: z tego pierwszego przykładu to mam schemat blokowy zrobiony, tyle ze nie wiem jak przejsc na kod w javie? pokazcie mi swoim sposobem jeden i drugi zrobiony to moze obczaje...
21 cze 22:07
ICSP: zapomniałaś o zad 5 w którym wykorzystuje się tą funkcję xD
21 cze 22:07
Mateusz: hoho algorytmów takicj jest sporo na necie poczynając od najbardziej klasycznego schematem Hornera emotka ale mozna by tu ładną funkcje rekurencyjną zrobic w javie emotka ja zrobie w c++ bo jak owiłem javy nie pamietam void dwojkowa(int liczba) { if (liczba>=2) dwojkowa(liczba/2); cout << liczba%2; %−operator mod oznacza reszte z dzielenia całkowitego
21 cze 22:08
Trivial: Rekurencja? Dla tak banalnego algorytmu? emotka
21 cze 22:09
Mariolka: brakuje tylko ł,ę,ź,ś,ą.. jest to do rozczytania..
21 cze 22:10
Mateusz: Mówiłem można chciałem troche odbiec od tego klasycyzmu z tablicami i zmiennymi
21 cze 22:11
Mariolka: co to za skrótowy sposób Mateusz ?
21 cze 22:12
Mariolka: a włąsnie z nimi bym wolała
21 cze 22:12
Mateusz: z tablicami tez ci do tego niepotrzebne są nie trzeba przechowywac reszt z dzielenia przez 2 w tablicy emotka
21 cze 22:14
Mariolka: nie no widzę,że i tak nie dam rady tego ogarnąć,więc nie mam co Wam zawracać głowy..emotka
21 cze 22:15
Trivial: Jak szaleć to szaleć! public class Mariolka { public static String toBinary(int i) { return (i < 2) ? (i + "") : (toBinary(i/2) + i%2); } public static void main(String[] args) { for (int i = 0; i < 64; i++) System.out.println(i + " == " + toBinary(i)); } }
21 cze 22:16
Mariolka: ooo too too emotka
21 cze 22:17
Mariolka: toBinary?
21 cze 22:17
Trivial: toBinary.
21 cze 22:18
Mariolka: aaa czaje,wybaczemotka
21 cze 22:18
Mariolka: no nic uciekam, ogarne sobie to powoli .. dzieki !pozdrawiam
21 cze 22:21
Trivial: Na razie. <:
21 cze 22:22
ICSP: Trivial sprawdzisz mi czy dobrze mam napisaną funkcję liczącą silnię : public class silnia { public static double exp(double n){ double suma = 1; double liczba = 1; while(liczba < n ) { suma = suma * liczba; liczba ++; } return suma; } } ?
21 cze 22:39
Trivial: Dlaczego na double?
21 cze 22:43
ICSP: dla zabawy xD mogę zmienić oczywiście na int ale po co
21 cze 22:43
Trivial: Na double czasem zwróci złe wyniki.
21 cze 22:44
Trivial: I chyba to powinno być liczba <= n
21 cze 22:46
ICSP: ale wejście jest na początku to chyba bez == teraz pytanie już z samego programu : n = Integer.parseint(JOptionPane.showInputDialog(null, "Podaj n")); co jest źle w tej linijce ?
21 cze 22:49
Trivial: parseInt
21 cze 22:50
ICSP: Ciągle źle : /
nawias
5
nawias
nawias
3
nawias

= 12

21 cze 22:51
Trivial: daj całość.
21 cze 22:51
Trivial: Tylko wklej na pastebin, a nie tutaj
21 cze 22:52
ICSP: public class silnia { public static int exp(int n){ int suma = 1; int liczba = 1; while(liczba < n ) { suma = suma * liczba; liczba ++; } return suma; } }
21 cze 22:53
ICSP: import javax.swing.*; public class LiczymySilnie{ public static void main(String[] args){ int n; int k; int wynik; JOptionPane.showMessageDialog(null, "Program liczy symbol Newtona"); n = Integer.parseInt(JOptionPane.showInputDialog(null, "Podaj n")); k = Integer.parseInt(JOptionPane.showInputDialog(null, "podaj k")); wynik = silnia.exp(n)/(silnia.exp(k) * silnia.exp(n−k)); JOptionPane.showMessageDialog(null, "Wynik to " + wynik); } }
ICSP: za późno xD
Trivial: liczba <= n... Weź np. n = 2 liczba == 1: suma = 1*1 = 1 liczba == 2: koniec pętli..
21 cze 22:54
ICSP: chyba działa emotka
21 cze 22:55
ICSP: działa emotka Teraz mogę odpocząć Dziękuję
21 cze 22:56
Trivial: Proszę. ;>
21 cze 22:59