Zastosowanie tw. Talesa.
Karola: Zostały mi do zrobienia dwa zadania z matmy na jutro. Nie mam jednak pomysłu jak je rozwiązać,
więc proszę Was o pomoc. Nie koniecznie gotową odpowiedź, raczej wskazówki co i jak (+
ewentualnie wynik jaki Wam wyszedł, żebym mogła porównać mój). Oto zadanka:
1) Boki trójkąta mają długość 51, 85, 104. Poprowadzono okrąg styczny do dwóch krótszych boków
trójkąta tak, że jego środek nalezy do boku najdłuższego. W jakim stosunku środek tego okręgu
dzieli bok tego trójkąta?
2) W trójkącie równoramiennym ABC mamy dł. AB = dł. AC = 7, natomiast dł. BC = 5. Dwusieczne
kątów przecinają ramiona trójkąta w punktach D i E. Oblicz dł. odcinka DE.
Dodam jeszcze, że zadania dotyczną tw. Talesa.
Mila:

Zadanie 1.
Srodek okręgu stycznego do ramion kąta leży na dwusiecznej tego kąta, ponadto z treści na boku
Δ.
Z twierdzenia o dwusiecznej kąta :
zatem
( e+f=104
rozwiąż układ równan, jeśli chcesz znać długosci e i f )